MagazinOutlander-sarokTelevízióTizennyolcadik századTörténelmi fikció

Az Outlander hetedik évadával végre elérkezik a Nagybetűs Történelem

Az Outlander sorozat hetedik évada az Egy olvasó naplója blog Outlander-kuckó blogmellékletében!

2023 június 16-án rajtolt az Outlander sorozat friss évada, amely különös koncepció alapján kerül vetítésre: a 16 epizódból álló szezon  két nagy egységre szakad, az első nyolc részt 2023 nyarán, a második nyolc epizódot 2024 első felében mutatják majd be.

Noha az évad elején még Diana Gabaldon regényfolyamának hatodik kötete néhány fontosabb cselekményszála kell, hogy lezáruljon, a trailer tanúsága szerint még idén nyáron eljut a sorozat a hetedik könyvben bemutatott történelmi események jelentős részéig.

Az An Eco in the Bone-ban többek között William – aki innentől kezdve lesz aktív részese a történetnek – jelen van, amikor Robert Rogers elfogja Nathan Hale -t. Rogers karakterét jól ismerhetik a Wasgington kémei sorozat néző is, bár az a történet nagyjából Hale elfogása után nem sokkal kezdődik. Viszont Alexander Rose a könyvében, melyen a sorozat alapul, részletesen tárgyalja az eseményeket, már csak azért is, mert Hale jóbarátja volt Benjamin Tallmadge-nak,  a Culper-ring vezetőjének.

Áttetelesen ugyan, egy igen finoman elhelyezett kis utalás réven az Outlander sorozat nézői is találkozhattak már Nathan Hale-lel: amikor az első évadban Claire és Geillis a  boszorkanyperük előtt a veremben töltik az éjszakát, s Claire idézi a Hale-nek tulajdonított híres utolsó mondatot:

Csak azt sajnálom, hogy csupán egy életem van, amit a hazámért áldozhatok.

Ez pedig megerősíthette Geillist is azon feltételezésében, hogy Claire is időutazó, ha egyszer ismeri ezt a történelmi jelentőségű – bár a Hale-legendához csak utólag illesztett – mondatot.

Apropó, Washington kémei,  az Outlander sorozat egy Hale-nél (aki egy flashback révén mégiscsak feltűnik a harmadik évad fináléjában) is fontosabb (hohó, hát még mennyire fontos az említett harmadik évad fináléjában!)  karakter révén kapcsolódik majd össze a Culper-ringes sztorival:

végre megismerkedhetünk Benedict Arnolddal,

akit a televíziós változatban Rod Hallett alakít majd.

Jelenleg – 2023 június 21 – még igencsak rejtegetik előlünk a készítők, nem tettek róla közzé olyan promóciós fotót vagy videót, amely már karakterben ábrázolja, ellentétben például az olyan új állandó karakterekkel, mint a Hunter testvérek, akiknek megformálói már igencsak aktív részesei a sorozat promóciójának. Ez azt engedi feltételezni, hogy Benedict Arnold nagybelépője – egy ilyen energikus, intenzív, néha már kicsit “túl sok” figurához, mint amilyen Arnold lehetett, nem is nagyon illik másféle fikciós ábrázolási mód – hasonló lesz majd, mint amiként azt Diana Gabaldon könyvében is olvashatjuk, és ebben a bejegyzésben én is írtam róla.

Arnolddal egyébként legkorábban csak a 2023-as nyári részek vége felé – de könnyen lehet, hogy csak jövőre – találkozunk majd. A trailer tanúsága szerint az idei epizódok  feltehetőleg egy nagy (ál)cliffhangerrel érnek majd véget, ahogy Jamie eszméletlenül fekszik az első (?) saratogiai ütközet során. Ál-cliffhangert írok, hiszen az Outlander nem az a fajta sorozat, amely az ilyen fontosságú karaktereket meg engedné halni. És ezt a nézők is nagyon jól tudják.

Ám míg  odáig eljutunk, lesz még egy fontos történelmi esemény, melyben Fraserék – és brit oldalról William is – részesei lesznek: Ticonderoga erődjének feladása 1777 júliusában. (Olvasónapló jellegű bejegyzésem a hetedik könyv  ticonderogai fejezetei kapcsán itt olvasható.)

Minden adott tehát, hogy a hetedik évad során részletesen lehessen beszélni arról – már csak azért is, mert az Amerikai Függetlensegi Háborúról jóval kiterjedtebb a tudásom, mint a ’45-ös jakobita felkelés kapcsán-, hogy miként is illeszkednek valós történelmi mozzanatok egy a fantasy és a romantikus kalandtörtenet zsánereibe tartozó törtenetbe.

Az Outlander sorozat hetedik évadának első epizódjáról írottak már olvasható az Outlander-kuckó blogmellékletben.