De… miért? (Max Leonard: Higher Calling)

Max Leonard Higher Calling: Road Cycling’s Obsession with the Mountains(Yellow Jersey Press, 2017) című könyve kívülálló számára valószínűleg pofonegyszerűnek tűnő kérdésre keresi a választ: miért is kedvelik a kerékpárosok a hegyeket?

Persze, ha pofonegyszerű lenne a válasz, nem igazán lenne értelme a könyvnek. Ráadásul maga a szerző is érzékelteti könyve elején, hogy a kérdés sokkal inkább retorikai jellegű, vagyis sokkal izgalmasabb, hogy a kérdésfeltevés mentén milyen egyéb témákat tudunk kibontani.

Noha az országúti kerékpársport világában kiemelt szerepet játszó haromhetes versenyek, azaz grand tourok (Giro d’Italia, Tour de France, Vuelta a Espana) számos legendás emelkedővel büszkélkedhetnek (Monte Zoncolan, Tourmalet, Mont Ventoux, Alpe d’Huez, Angliru, stb), a szerző egy kevésbé ismert hegyet (pontosabban, mint ahogyan ő is kiemeli, valójában hegyszorost) választ mondanivalója szimbolikus főhadiszállásaként: a francia-olasz határon húzódó Col de la Bonette-et.

A Montagne-i értelemben vett esszészerűen megírt könyv aztán innen kalandozik szerte az Alpok és Pireneusok világában, miközben mondanivalója tálalásában hol személyes tapasztalatokra (p. a fájdalom pszichológiaja) ,hol legendákra (René Vietto konzervált nagylábujja), hol a múlt nagy versenyzőinek (Federico Bahamontes), hol a jövő (sőt valójaban a jelen) sztárjainak(Joe Dombrowski) elbeszéléseire támaszkodva.

A könyv természetesen nem korlatozódik a profi versenysport világára, s a hegyek mágikus vonzerejét, legendás mivoltát történelmi szempontból is körbejárja kicsit. Hannibal, Napoleon vagy épp Ferenc Ferdinánd neve ugyanúgy felbukkan a lapokon, mint ahogy a legtöbb nagy kerékpáros legendáé.

Hogy aztán a könyv végére se jussunk egyről a kettőre az elején feltett kérdést illetően, miközben egy érdekes intellektuális túrának lehettünk részesei.

Egy biztos, a kerékparsport kedvelői így is, úgy is lelkesen várják majd az elkövetkező versenyek hegyi sszakaszait (is)