Pethő Anita és sport

Pethő Anita kerékpáros blogjai (TOURázzunk együtt és Peloton&Tales)

Pethő Anita kerékpáros blogjai (TOURázzunk együtt és Peloton&Tales)  – ismerd meg az Egy olvasó naplója blog sport témájú projektjeit.

A hétköznapi torzítva leegyszerűsítő, sztereotipikus gondolkodásmódban a sport és szűkebb értelemben vett kultúra kizárja egymást. Valójában azonban igencsak szoros a kapcsolat az emberi élet e két területe között. Kezdve azzal, hogy a kultúra kifejezés az én értelmezésemben nem csupán a kreatív piaci termékekre (pl. könyvek, festmények, stb) értendő, hanem mindenre, amit az ember hoz létre. Következésképp a sport is a kultúra masszív része. Legalább is a nyugati civilizáció modern kori történetének egyik megkerülhetetlen jelensége.

Mivel  szakmai életem a történetmesélés jelensége körül forog, akár irodalomtörténészként, kritikusként, akár  regény-, forgatókönyvíróként, esetleg színpadi szerzőként foglalkozom vele, így nem meglepő, hogy az országúti kerékpársportban is annak narratív jellemzőire irányul leginkább a figyelmem. Úgy tapasztaltam, hogy egy kerékpárverseny jellemzőinél fogva sokkal elbeszélhetőbb, mint mondjuk például egy labdarúgó mérkőzés. Természetesen én itt és most konkrét, valós sportesemények narratívájáról beszélek, s nem olyan helyzetről, mikor egy sportághoz kötődően készül egy fikciós alkotás, amelyben a történet központi cselekményének és/vagy  a karakterek egymáshoz fűződő viszonyának nem feltétlenül van köze az adott sportághoz, illetve ez a viszony nem kizárólagosan csak egy adott sporteseményre korlátozódik. (De hát valahol végül is nem ez a fikciós alkotások egyik alapjellemzője? Megmutatni a köztérben zajló események privát vetületét?)

Másrészről, mivel a történelem és ezen belül a kultúr- és mentalitástörténet mindig is egyik központi eleme volt az érdeklődésemnek, ezért a kerékpáros projektjeim fontos eleme az országúti kerékpársport története. Az országúti kerékpársport, különösképpen a hőskor évei tele vannak anekdotikus, vicces vagy hihetetlen történetekkel. Ezek pedig jól illenek az egyik sokat emlegetett mottómhoz (vagy valami olyasmihez) is:

a sztori a lényeg


Sporthoz (is) köthető bejegyzések az Egy olvasó naplója blogon: 

(megjegyzés: a felsorolásban minden olyan poszt szerepel, amely valamilyen módon kapcsolódik a sport témához, legyen akár film-/könyv, vagy más narratív alkotás elemzése, vagy bármely más weboldalamat ajánló bejegyzés)

Pethő Anita kerékpáros blogjai (TOURázzunk együtt és Peloton&Tales)